Har du brug for hjælp til skemaudfyldning og fotografering – eller blot behov for en uformel samtale? Så hjælper vi gerne på vores kontor i Århus. Send os en mail eller giv os et kald.

Helingsproces efter Brystoperation

Tålmodighed efter brystoperation

Artiklen er skrevet af: Sabine Trustrup, sygeplejerske og Medical Manager LXK

Mine implantater er ikke faldet ned!

Forud for enhver kosmetisk operation, er forventningsafstemning en af de vigtigste nøgler til succes. Det er derfor vigtigt at du, inden du får foretaget en brystforstørrende operation, sætter dig godt ind i komplikationer og risici for netop din operation.

En af de hyppigste henvendelser vi får efter brystoperationer, omhandler implantater der ikke er ”faldet ned på plads”.

For brystets udseende betyder dette at man tydeligt kan se, at implantatet sidder højere på brystkassen, og at ens eget brystvæv hænger en smule løst under implantatet og selve brystvorterne lader til at pege nedad. Dette kan give et aflangt ”banan” udtryk, og er ikke særlig pænt at se på.

”Drop and fluff”

I det følgende vil jeg prøve at forklare dig om fænomenet ”drop and fluff”. Dette er et amerikansk udtryk, der beskriver processen efter en brystforstørrende operation. Det er vigtigt at du kender til dette fænomen inden du lægger dig under kniven. Hvis ikke, risikerer du at blive skuffet og måske ængstelig når hævelsen begynder at aftage, og brystets form viser sig.

Det er helt normalt i ugerne efter operationen, at implantatet virker til at være placeret meget højt, de kan virke små og nogle er endda helt firkantede at se på og hos de fleste er brysterne slet ikke ens de første uger. Dette er ganske forventeligt. Grunden til dette er, at vævet i brystet er hævet efter operationen, og derfor klemmer implantatet fladt ind mod brystkassen. Desuden placerer de fleste kirurger altid implantatet højt på brystet, da man på denne måde kan skåne de helt nye ar for tyngden af implantaterne de første uger.

Som med alle kosmetiske operationer, udvikler resultatet sig over tid. Ikke over dage eller uger, men over måneder – ja, nogle udvikler sig endda over år. Allerede i de første uger efter operationen, begynder din krop langsomt at vænne sig til tilstedeværelsen af de nye implantater. Du har fået udleveret en special kompressions bh, som du skal have på de første måneder. I starten er det vigtigt at give brystet og kroppen ro til at acceptere de nye fremmedlegemer. I den første uge oplever langt de fleste hævelser, blå mærker og smerter på det ene eller begge bryster. Det er meget individuelt hvor længe dette står på. Nogle oplever nærmest ingen smerter, imens andre har smerter i flere uger. Begge dele er helt normalt. Kroppen indkapsler langsomt implantaterne med en bindevævskapsel. I løbet af de første 3 måneder kan dine nye bryster skifte form og udseende mange gange. Efterhånden som hævelsen aftager, begynder implantatet at glide langsomt ned på plads.

Hvor er på plads?

Implantaterne skal sætte sig nederst i dit bryst, for at fremkalde en flot runding, samt et, for nogle, alt afhængig af størrelse, naturligt udseende. Når dette sker, vil det øjensynligt se ud som om brystet har løftet sig og brystvorterne kommer på plads. Dette er fordi trykket på implantatet ændrer sig, og det hele ”slapper mere af” og kan finde sin rette position.

At forstå denne proces, er et vigtigt udgangspunkt for din operation. Tålmodighed er virkelig en dyd når det kommer til kosmetiske operationer, og især brystoperationer. Som de fleste ting i livet, tager de bedste resultater tid, også bryster.

Kan jeg selv gøre noget?

Det korte svar er, ja! Efter operationen afhænger et flot resultat i høj grad af at du som patient efterlever de postoperative retningslinjer der er. Du skal bruge den udleverede kompressions bh og eventuelle mamma strop som angivet og slappe godt af i de første uger efter operationen. Desuden er det vigtigt at drikke rigeligt med vand, spise sundt og varieret og sørger for ikke at løfte mere end det er anbefalet. Undgå desuden rygning.

Efter 2-3 uger kan du begynde at massere brystet. Du kan henvende dig til din kontaktperson, og få tilsendt en special massageguide til dette. Det er vigtigt at du IKKE bruger push up bh i den periode hvor dine implantater sidder højt og at du ikke sover på maven/brysterne.

Når alt dette er fortalt, så er det selvfølgelig stadig vigtigt at du er opmærksom på dine bryster, hævelser, smerter og forandringer de første uger. Hvis du er i tvivl om, om det du oplever er normalt, kan du altid ringe eller skrive til din kontaktperson og få vished. I meget få tilfælde kan det være et hæmatom (blødning) eller et serom (indkapslet væske) der skal tappes eller holdes under observation.

Mit ene eller begge implantater sidder stadig meget højt efter 6-8 måneder?

I meget få tilfælde (op til 10%) sidder implantatet stadig højt efter 6 måneder. Er dette tilfældet skal du kontakte os. Der er her to muligheder. Den første mulighed, er at man sætter ind med lidt mere aggressiv massage og manuel afhjælpning af problemet i 1-2 måneder endnu. Denne mulighed er for dem, hvor kirurgen vurderer at der er en chance for at implantatet stadig kan falde ned. Den anden mulighed er kirurgisk sænkning af implantatet, hvor man laver et lille snit under brystet, og trækker implantatet ned. Sommetider sætter kirurgen et par sting øverst på brystmusklen, for at forhindre at implantatet rykker sig op igen. Det kirurgiske indgreb er altid den sidste løsning, da risikoen for yderligere komplikationer og infektioner stiger for hvert indgreb der laves.

Har du spørgsmål til helingsproces efter brystoperation kan du kontakte os på kontakt@luxuskirurgi.eu

Se priser her: https://luxuskirurgi.eu/prisliste-2023/

Har du spørgsmål?

Er du i tvivl om noget som helst, så tøv endelig ikke med at kontakte os – vi sidder klar til at guide og hjælpe dig!